crossroads/LANE


voor contrabas en verkeersgeluiden  (19'57")(2008)

contrabas: Erik Winkelmann
hobo: Benno Simonis

live opname 28.6.2008 in Thorn

klankregie: Piet Hein van de Poel
mastering: Arno Peeters
productie: Anjo Leenen

De kunstenaars uit utrecht:
Monir en Nariman Goran
Rogier Ormeling
Willem van Maren

De kunstenaars uit Thorn:
Maud Wilms
Har Sniekers

met dank aan:
Stichting Metronoom: Peter en Har Bokken, Ad Teve
Piet Schoor, Glas-in-lood atelier "De Glazenmaker"
Ton van der Leeden
Hein de Moor, bus
Lea Didden en Tony Joosen, gidsen
Maurice Wulms
Deken Maessen
Ronald Pohl
James Rubery
Hans Jonkhart

sponsoren:
Adams Muziekcentrale, Ittervoort
Music House, Utrecht
Stichting Intro in situ, Maastricht
Tandartspraktijk Oelp-Hoogh Boulandt, Utrecht

de compositie "crossroads/lane" is gebaseerd op mijn melodieŽndagboek, dat ik gedurende de afgelopen maanden heb geschreven. ik heb melodieŽn en hun ritmes geneuried en gezongen. deze melodieŽn heb ik voor de contrabas als solo-instrument vertaald en gevarieerd verder uitgevoerd. 

het project "crossroads" bezoekt bijzondere plaatsen in nederland. zo was het voor mij niet raar, me met de paragnost jelle veeman en zijn boek "de 12 magische plaatsen in nederland" (isbn 90-6134-279-1) bezig te
houden. na mijn concert "sunwheel" (1992) in het zonobservatorium van robert morris in lelystad had ik jelle veeman leren kennen en dit boek gelezen. voor jelle was thorn een van deze magische plaatsen en zo zou ook "crossroads/lane" daar plaats vinden, een reminiscentie aan deze paranormale genezer, die in de tussentijd was overleden. 

bovendien speelde in "sunwheel" het verkeer een belangrijke rol, omdat toen de bewegingsdetector de verkeersstroom had gemeten en de zo ontvangen data de rotatie van de klanken in real time had beÔnvloed.

"crossroads/lane" heeft deze ideeŽn weer opgepakt. geluidsopnamen van bewegende objecten zoals autos, motorfietsen en vrachtwagens waren b.v. in een crypte gemaakt. daardoor ontstonden vervreemdingseffecten, kregen de klanken andere akoestische eigenschappen, die ze van de bekende realiteit naar een misschien magische ruimte transponeerden. ook het contrast tussen dit vluchtige en het klankspectrum van de contrabas voorziet "crossroads/lane" van een eigenaardige glans, die ook onderstreept wordt met het contrapuntische, barokachtige duet tussen de contrabas en de hobo.

plaats en tijd kun je niet meer bepalen, wegen vervagen, een oriŽntatie lijkt niet meer mogelijk. de luisteraar gaat in "crossroads/lane" zijn eigen weg, het doel is onzeker en zo laat hij zich drijven, het maakt niet uit waarheen.

"crossroads/lane" is road music, een muziekfilm, die visueel auditief gecomponeerd is met een spanningsboog, die de continue verandering van melodie en ritme in verschillende muziekstijlen benadrukt.

< naar de andere crossroads

 

[Michael Fahres] [works] [video_installations] [projects] [discography] [biography] [contact] [print_info] [news] [special_thanks] [einladung] [invitation] [uitnodiging]