DAS SIGNAL - HAIN


1991


hain203

Muzikale nieuw-formuleringen, tatoeages over de Selknam Indianen (Onas)  van Vuurland, ArgentiniŽ.

1. Die Aufforderung - Hehe ( 756)
2. Die Begegnung - Yoyoyoyo (349)
3. Die Begegnung - Hup ke kep (319)
4. Die Verwandlung - Ham-nia (630)
5. Kaisiya (621)
6. Cerca Diosi (617)
7. Mercury Sound (418)
8. Escape Shore (031)

In opdracht van het Goethe Institut Buenos Aires

voor Lola Kiepa


SELK203

Stemmen: Lola Kiepa & Ramon Ernesto Leiva
Keyboards & co-produktie: Simon Been
Gitaar: Ramon Ernesto Leiva
Percussie & witte kiezelstenen: Michael Juellich
Blokfluit, electronische instrumenten & productie: Michael Fahres
Studios: Ata Tak, Dusseldorf & CEM Arnhem
Toontechniek: Kurt Dahlke & Tibor Fueloep


In een tijdsbestek van nog geen 100 jaar, ongeveer tussen 1871 en 1971, werden  de oorspronkelijke bewoners van Vuurland (die zich Selknam  of Onasnoemden) uitgeroeid. Ze werden vermoord door de blanken  of bezweken aan de door de kolonisten meegebrachte ziektes.
In 1966 werd door de Amerikaanse antropologe Anne Chapman liederen opgenomen  van de laatste vrouwelijke sjamaan, Lola Kiepa.
In mijn optekening Hain, welke o.a. betrekking heeft op de initiatierite  van de jonge Selknam mannen, worden 6 liederen van Lola Kiepa in originele  staat overgenomen en muzikaal nieuw geformuleerd. Het zijn de volgende liederen:

1. De uitnodiging - Hehe
Bij de Hoshtan-ceremonie werd dit lied door de mannen gezongen waarbij tussendoor  met de vrouwen werd gefeest en gedanst. Aan het begin en tijdens Hehe  is een van de eerste geluidsopnamen op wasplaat van de Selknam van Vuurland  te horen, welke werden gemaakt door de antropoloog Charles W. Furlong (By  the Ona Tininisk at Harberton, December 28th, 1907). Hehe eindigt  met de auditief uitgebeelde dood van de Selknam. (liggende sinus-tonen)

2. De ontmoeting - Yoyoyoyo
Een in de Hain ( in Selknam taal hut) door de  mannen gezongen lied. De God Kulan daalt neer uit de hemel.

3. De ontmoeting - Hup ke kep
Een door de vrouwen gezongen lied. De God Koshmenk verscheen.

4. De verandering - Ham-nia
Het lied van de vrouwelijke sjamaan, welke liederen vaak in trance werden voorgedragen.  Het pad, weg van de hut, het huis, daarheen naar wat nog komen moet, de toekomst.  Ik volg de weg van diegenen die ons verlaten hebben( Lola Kiepa).

5. Kaisiya
In dit lied over het betoveren van walvissen zijn kleine, op opera gelijkende,  gemoduleerde versieringen verwerkt die herinneren aan de kolonisten. De walvis  is hier het zinnebeeld voor de Selknam, namelijk het uitsterven veroorzaakt  door uitbuiting.

6. Cerca Diosi
De canon gelijkende uitwerking van dit lied (in het Spaans Cerca de Dios,  nabij God) verwijst naar de kerstening van de Indianen. Lola Kiepa leerde dit  lied bij de Salesianer Missie. Het zal niet lang duren tot de cultuur van de  Selknam verdwenen is.

7. Mercury Sound
De klank ( in het engels ook in de betekenis zeeŽngte) heeft betrekking  op de gelijknamige bocht bij de Clarence eilanden in het zuiden van Chili. Hier  werd door de Yamana Indianen waardevolle vuurstenen gevonden die niet alleen  gebruikt werden om vuur te maken maar tevens dienden als betaalmiddel. De gitarist  Ramon Ernesto Leiva zingt een lied van de Yamana (kano-indianen) waarvan nog  een enkeling leeft op de Chileense zijde van Vuurland.

8. Escape Shore
De vogels ontvluchten de plaats der gebeurtenissen en vliegen naar andere oorden.

HAIN tatoeeert

De eerste 4 liederen van de compositie Das Signal-Hain werden op  5-12-1991 voor het eerst uitgevoerd tijdens het Ficcion Disco project  in Buenos Aires, ArgentiniŽ.

< terug
 

[Michael Fahres] [works] [video_installations] [projects] [discography] [biography] [contact] [print_info] [news] [special_thanks] [einladung] [invitation] [uitnodiging]