Borondon

Sound pictures for the book “wachten op een eiland”. Borondon is also known as the lost island.

2008/2013 (7′10″)

In 2008 vroeg de Belgische schrijver Marc Legendre me om een geluidscollage te maken voor zijn beeldroman “Wachten op een eiland”. Inhoudelijk verwijst de novelle naar het eeuwenoude fictieve verhaal over het Canarische eiland “Borondon”, dat soms uit de mist opduikt maar nooit ontdekt is en dus in werkelijkheid niet bestaat. “Borondon” is een hersenschim, vergelijkbaar met Loch Ness en Nessie.

De novelle werd zonder muziek uitgegeven. Om deze redenen heb ik in het voorjaar van 2013 een kleine video gemaakt bij de begeleidende tekeningen en teksten, die de audiovisuele conceptie toont die toen gepland was.

De muziek is indirect, d.w.z. ook hier waant de luisteraar zich in een mist van geluid. Mensen spreken met elkaar in de verte, men kan weinig verstaan, alles lijkt onmiddellijk te zijn, aanwezig maar niet tastbaar.

Voor een klein concert in 2013, dat overigens niet doorging, heb ik een contrabaspartij aan het klankbeeld toegevoegd.

We zien een scène uit de grafische roman “Wachten op een eiland” van Marc Legendre.

Lang geleden stond het huis waar Adan Diss woonde, voor een mooie toekomst. Maar naarmate de tijd verstreek, is het in een staat van volledige verval gevallen en symboliseert het de gemoedstoestand van Adan Diss.
Na een lange dag wachten op zijn eiland te verschijnen, gaat Adan Diss naar huis en keert terug naar zijn nachtmerries.

In ‘Wachten op een eiland’ staat Adan Diss, een Loner, op het strand, wachtend op het verschijnen van San Borondón.
Hij ziet geen toekomst in het dorp waar hij werd geboren en droomde zelf van een goed leven op het mythische eiland. Adan Diss is ervan overtuigd dat op een dag het eiland zal opdagen en hij klaar is om te vertrekken.
Alleen, dat is het.
Maar hij wordt beroemd door dagelijks op het strand te staan en andere mensen beginnen met het delen van zijn droom. Voor de eerste keer in zijn leven besluit Adan Diss om actie te ondernemen. De eerste vermelding van La Isla de San Brandán (Brendán, Barandán, enz.) was in de Latijnse tekst ‘Navigatio Sancti Brendani abatis’ in de negende eeuw. Het eiland is vernoemd naar Sint Brendan die er in 512 op landde en verscheen op tal van kaarten in de tijd van Columbus.
Het was vermoedelijk gelegen ten noordwesten van El Hierro en lijwards van La Palma.
Later verdween het uit alle kaarten, werd een spook eiland en kreeg de bijnaam “La Isla perdida” (het verloren eiland).

Borondon Pages 42-43
© Copyright - Michael Fahres