Coimbra 4

Soundscape recorded in the Portugese city Coimbra

2004 (16′)

Soundscape

Close yet far away

De Portugese stad Coimbra produceerde samen met de Canadese componist R.Murray Schafer op 4 oktober 2003 het geluidsspektakel ‘Coimbra Vibra!’. Voor dit unieke evenement, dat enkele maanden voorbereidingstijd benodigde, waren 1700 muzikanten/geluidsmakers nodig om in de hele stad op te treden.
Ik heb zelf niet deelgenomen aan dit festival. Ik heb daar geen geluidsopnames gemaakt waarmee ik later ‘Coimbra 4’ heb gebouwd. Ik heb de tapes ontvangen van mijn collega’s Hans Ullrich Werner en Michael Rüsenberg, die ze tijdens het festival hebben opgenomen. Coimbra 4 was dus een compositie die ik heb gecomponeerd zonder visuele impressies van dit openluchtconcert. Vrij van enige visuele informatie die mijn muzikale associaties zou kunnen vertroebelen, creëerde ik een fantasie-soundscape die ik niet altijd kon definiëren. Coimbra’s geofonie werd geprojecteerd op een niet-lokale geluidskaart. Dit had absoluut niets te maken met Portugal. Als er een geografische verbinding was, dan was het mijn omgeving in Utrecht die mij beïnvloedde.
De rauwe, rauwe geluiden van Coimbra Vibra! interesseerden me. Soms waren het de plotselinge toevallige gebeurtenissen, bijvoorbeeld een schreeuwend kind, of de koorwerken die met volle borst en melancholie werden uitgevoerd. Ik werd van geluid naar geluid gedreven in een nieuwe virtuele wereld, een geluidswolk met vele kleurnuances.
Het verleden verenigd met de toekomst vloeide in een droomachtig rijk.

Coimbra 4, Mundi Theatre

2004/2006 (7′ o5′′)

Voor de CD productie ‘The tubes’ van het label Cold Blue heb ik de verkorte versie ‘Coimbra 4, Mundi, Theatre’ gemaakt van het muzikale materiaal van ‘Coimbra 4’.

© Copyright - Michael Fahres