D-Stroop

From various large silos set up in a sugar factory, drops of water sound, quiet, scaring

2002 (7′17″)

Geluidsinstallatie

Vanuit diverse grote silo’s opgesteld in een fabriekshal van een suikerfabriek klinken druppels water, kalm, angstaanjagend. Plotseling vindt er een akoestische waterexplosie plaats. De bezoeker is bang, maar kalmeert later weer, want de hele compositie begint opnieuw en straalt een stilte uit. D-stroop speelt met deze akoestische associaties.

De geluidsomgeving bestaat uit klanken van vallende waterdruppels die, vergelijkbaar als in een natte kelder of in een zeegrot voorzien zijn van een lange nagalm. Deze klank kan warmte, rustige maar tegelijkertijd ook onbehaaglijke of bedrukkende associaties te weeg brengen. Het vallen van de druppels bezit derhalve een verschillend interpreteerbaar, symbolisch karakter en plaatst de luisteraar in een onzekere uitgaanspositie.

Na het wegsterven van deze klanken weerklinken uit 2 silo’s zoetige melodielijnen die engelachtig uit de verre hoogte naar het dal vliegen. Zoals gezegd veroorzaakt de holle ruimte van de silo’s zelf deze zweeftoestand van de klank. Onverwacht worden deze paradijselijk landschapen onderbroken. Een waterachtige stomende, opgestuwde akoestische massa breekt los, stort zich uit vier kanalen over de luisteraar, die zich meegesleurd voelt. De watervloed sijpelt langzaam tot aan het einde van de compositie de druppels (klankomgeving) weer hoorbaar zijn en een moment van rust voor de volgende akoestische storm weer hersteld kan zijn.

Associaties

onpeilbaar vleiend zoet
volhardend traag stuurloos
taai zacht onstuitbaar
vloeiend beangstigend kleverig

of

D montage D roomachtig D hydratatie
D poneren D blokkerend D generatie
D ruisend D palatiseren D crescendo
D termineren D pressie D formeren
© Copyright - Michael Fahres